Rode wijn vertraagt veroudering van het hart

Resveratrol is een natuurlijk ingrediënt van vele soorten voedingsmiddelen inclusief druiven, granaatappelen en rode wijn. Het kan veroudering beïnvloeden op een genetisch niveau en het hart beschermen.

Frans dieet

De zogenaamde “Franse paradox” beschrijft de tegenstelling van het normale Franse dieet. Het bevat veel verzadigde vetten en toch hebben de Fransen over het algemeen een uitstekende hartconditie. Het geheime ingrediënt zou wel eens resveratrol kunnen zijn. Eerdere studies toonden al aan dat deze stof in hoge dosis de levensduur van weekdieren verlengde en een vroege dood bij muizen, op een dieet met veel vet, tegenging.

Een glas rode wijn

In dit onderzoek, gepubliceerd op 4 juni 2008 in het PLoS ONE wetenschappelijk journal, werden de invloeden van resveratrol in kleine dosis op muizen van middelbare leeftijd onderzocht. De dieren kregen een kleine dosis toegediend en de effecten hiervan op de spieren, het hart en de hersenen werden bestudeerd. Daarna werden de resultaten vergeleken met die van muizen die op een caloriearm dieet stonden (20 tot 30% minder calorieën). Er werd ondervonden dat de kleine dosis resveratrol het zelfde effect had als het caloriearme dieet. Door middel van genetische veranderingen te bestuderen werd vastgesteld dat beide groepen muizen, met ongeveer 10%, minder snel verouderde.
Het effect van de kleine dosis laat zien dat het zeker de moeite waard is om verder onderzoek te laten plaatsvinden. Resveratrol is dus al actief in een veel kleinere dosis dan altijd gedacht. Dit maakt het onderzoek veel realistischer omdat een kleine dosis veel meer in de buurt komt van een normale consumptie.

Is rode wijn goed voor het hart?

De conclusie is dat een glas wijn, een portie voedsel of een voedingssupplement, dat een kleine hoeveelheid resveratrol bevat, een grote rol kan gaan spelen bij het vertragen van veroudering van het hart. Het zou de gezonde hartconditie van groepen mensen in verschillende delen van Frankrijk kunnen verklaren. Hun dieeten bevatten immers veel verzadigde vetten, maar de maaltijden gaan vaak gepaard met een glas rode wijn.

Leave a Comment