Rood vlees: 7 regels

Het eten van rood vlees is al jaren een punt van discussie. Wel gezond, niet gezond, gezond indien gegeten met mate etc. Maar zoals bijna alles biedt rood vlees zowel voor- als nadelen. Om op een zo gezond mogelijke manier van rood vlees te kunnen genieten geven we je 7 regels.

Rood vlees regel 1: Eet organisch rund- en lamsvlees

Dit zorgt ervoor dat je minder resten van pesticiden, hormonen en antibiotica binnen krijgt in vergelijking met ‘normaal’ grootgebracht vee. Wist je dat de bij koeien geïnjecteerde groeihormonen dezelfde effecten hebben op vrouwen die vlees met steroïden eten?

Rood vlees regel 2: Eet zo weinig mogelijk gegrild vlees

Gegrild vlees kan namelijk kankerverwekkend zijn. Eet slechts af en toe hamburgers en biefstuk van de barbecue. En als je het eet zou je er het beste ingemaakte koolsoorten bij eten zoals zuurkool, kimchi etc. Deze combinatie va groenten en vlees neutraliseert de kankerverwekkende stoffen die in het gegrilde vlees voor kunnen komen.

Rood vlees regel 3: Kies voor doorregen stukken vlees

Dit soort vlees is niet alleen malser en lekkerder, het levert ook antimicrobiële vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid. Wat vetten betreft: alleen harde plantaardige vetten en transvetten.

Rood vlees regel 4: Orgaanvlees is niet slecht

Orgaanvlees zoals lever, niertjes en hart is niet perse slecht. Het bevat veel vitaminen en mineralen die niet makkelijk in andere voeding is terug te vinden.

Rood vlees regel 5: Maak je eigen bouillon

Maak je eigen bouillon van runder- en lamsbeenderen. Zelfgemaakte bouillon wordt in veel restaurantkeukens gebruikt als basis voor veel verschillende gerechten. De mineralen in de gelatine die ontstaat beschermt je tegen osteoporose en maagzweren.

Rood vlees regel 6. Malse stukjes rood vlees

Zoals filet, biefstuk of lamskotelet moeten gewoon rood gegeten worden. Niet alleen voor de smaak maar ook de vitaminen en enzymen blijven zo beter bewaard.

Rood vlees regel 7. Marineer stoofvlees ‘s nachts in yoghurt of rode wijn

Je gasten zullen de heerlijke smaak in combinatie met de malsheid zeker waarderen. Zorg er wel voor dat het vlees mooi rood of rosé blijft van binnen.

Leave a Comment