Snel gezond afvallen

Verander je totale voedingspatroon en leefgewoonten. Het aanbrengen van enkele simpele, maar invloedrijke, veranderingen kan al voldoende zijn om je gewichtsverlies op te starten. Als je onderstaande suggesties combineert met je korte termijn dieet vergroot je de kans dat je je doel met snel afvallen eerder bereikt en dat je kilo’s die er af zijn er langer van af houdt.

1. Stel een gezond en persoonlijk dieet voor jezelf op
Probeer samen met een diëtist of je huisarts uit te vinden hoeveel je moet eten en wat je moet veranderen om met snel afvallen je streefgewicht te bereiken. Kies maaltijden die een gezonde balans hebben van groenten, fruit, volkoren producten, vetarme zuivelproducten en magere eiwitrijke producten. Een typisch voorbeeld van een gebalanceerde maaltijd bestaat voor de helft uit groenten en/of fruit en voor de andere helft uit een volkoren product met een mager eiwitrijk product.

2. Plan je maaltijden van tevoren
Zo heb je meer tijd om voedzame, caloriearme, producten aan je dieet toe te voegen.

3. Bepaal je dagelijkse caloriebehoefte
Je persoonlijke caloriebehoefte hangt af van je leeftijd, geslacht, lengte en je beweging. Als je exact weet hoeveel je per dag mag eten en drinken is het makkelijker om je aan je dieet te houden. Houd een dagboek bij met hierin het aantal calorieën en de hoeveelheid vet die je binnenkrijgt en zorg ervoor dat je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt.

4. Houd een dagboek bij
Noteer elke maaltijd, snack en elk drankje in je dagboek. Probeer ook bij te houden wat de hoeveelheid is per week. Je krijgt nog meer inzicht in je eetpatroon als je ook de calorieën erbij noteert. Denk er aan dat de hoeveelheid die je in een restaurant krijgt of in de verpakking zit vaak groter is dan je nodig hebt. Vergeet ook niet je sausjes, koffiemelk, halvarine etc. op te schrijven. Als je eenmaal bezig bent kun je op internet je calorie-inname vergelijken.

5. Identificeer je eet “triggers”
Vind ze en plan je dieet er om heen. Als je van tevoren nadenkt over wat je wanneer gaat eten kun je je triggers (vaak snacks, “als ik er eenmaal aan begin….”) vermijden. Het is simpel, als je je menu plant en ook geen trigger koopt of in huis hebt kun je je er ook niet aan vergrijpen.

6. Let op je portiegrootte
Zoek naar gezonde, lekkere maaltijd en snack ideeën op internet of kook / dieetboeken en stel een weekmenu op. Maak een boodschappenlijst voor de ingrediënten en houd je daar strikt aan. Als je tijd hebt kun je ook eens naar de markt gaan om ideeën op te doen, bovendien kun je er voor weinig geld heerlijke verse groenten en fruit kopen. Plan de juiste hoeveelheden van tevoren in. Bijvoorbeeld een gezonde snack als amandelen en gedroogd fruit kan een enorme caloriebom opleveren als de portie te groot is. Het beste is om in een keer meerdere kleine porties voor te bereiden zodat je die steeds snel en makkelijk kunt pakken.

7. Sla geen maaltijden over
Het eten van een gezond ontbijt verhoogt de werking van je stofwisseling al vroeg op de dag waardoor je energie gedurende de hele dag beter op niveau blijft. Ook helpt een ontbijt je minder trek te krijgen in slechte snacks gedurende de dag. Kies ‘s ochtends al je snackmomenten voor de dag. Als je elke 2 tot 4 uur iets eet blijft je stofwisseling op gang. Regelmatig iets eten zorgt er ook voor dat je bloedsuiker stabiel blijft waardoor je je minder snel tegoed zal doen aan slechte snacks.

8. Kies voor slimme vet -en suikerbronnen
De meeste slechte producten hebben gezonde tegenhangers die ook lekker, gezond en vullend zijn. Door het vervangen van calorierijke, vettige, gesuikerde producten zal je veel sneller afvallen.

1 Reactie »

  1. Eenvoudig afvallen 27 oktober 2014 at 23:48 -

    Interessant artikel !
    Het is zo belangrijk om op een gezonde en evenwichtige manier af te vallen. Het moet een vast voedingspatroon worden zodat je dit kan volhouden.

Reageer »

Je moet ingelogd zijn om te reageren.