South Beach dieet

Het South Beach dieet is echt wat voor jou als je op zoek bent naar een dieet dat de laatste jaren erg populair is geworden, je eetgewoonten omgooit en een prettig klinkende naam heeft. Dr. Agatston is een cardioloog en heeft dit, in vergelijking met andere koolhydraatarme diëten, vriendelijke dieet ontworpen en biedt de kans om te slagen waar je eerder misschien faalde. Het South Beach dieet verschilt van het andere bekende koolhydraatarme Atkins dieet door wél grenzen aan te geven voor het eten van verzadigde vetten. Die worden immers gekoppeld aan hart- en vaatziekten en een hoog cholesterolgehalte. Het dieet belooft dat je verlangen naar suiker, zoetigheid en andere koolhydraten zal verdwijnen gedurende het dieet omdat het dieet er wel voor zorgt dat je bloedsuiker te allen tijde op het gewenste niveau blijft. Het South Beach dieet heeft drie verschillende fasen waarin je steeds minder eet van bepaalde soorten voedsel en juist steeds meer van andere ‘dieetvriendelijke’ voedselgroepen gaat eten. Het South Beach dieet belooft verder dat je 4 tot 6 kilo afvalt in de eerste 2 weken, zolang je je maar aan de regels houdt.

Pluspunten van het South Beach Dieet

Het South Beach dieet ondersteunt een gezonde manier van eten die geen verwerkte suikers en transvetten bevat

Omdat de nadruk ligt op fruit, groenten, magere eiwitten en hartvriendelijke vetten is dit dieet dat bol staat van de vitaminen, mineralen en essentiele vetzuren.

Het dieet krijgt steun vanuit de medisch wetenschappelijke wereld

Er zijn al honderdduizenden tevreden dieeters

Het dieet is in 2008 geupdated aan de hand van nieuwe medische inzichten

Er wordt een ‘onderhoudsdieet’ gegeven zodat je je gewicht kunt behouden na het stoppen

Minpunten van het South Beach Dieet

Niet geschikt voor vegetariërs

Door het uitsluiten van suikers, verschillende soorten fruit zoals bananen en andere koolhydraten maken het lastig om aan te houden

De wetenschap achter dr. Agastaton’s beweringen over verschillende soorten voedsel en hun kenmerken om de bloedsuiker te verhogen en gewichtstoename te veroorzaken is niet accuraat

Er wordt geen advies of een richtlijn gegeven met betrekking tot beweging

Dieet en voeding bij het South Beach Dieet

De eerste fase duurt twee weken en hierin eet je geen zetmeelproducten meer zoals brood, pasta, rijst, aardappelen, fruit, melk, yoghurt, honing en deegwaren. Suikers zijn helemaal verbannen. Tijdens deze eerste fase van het South Beach dieet eet je 3 uitgebalanceerde maaltijden en verschillende snacks, waaronder magere vleessoorten en vis, eieren, minder vette kaas, verse groenten, bonen en noten.

De tweede fase staat weer meer fruit, volkoren brood en pasta toe. Je kiest steeds 1 soort koolhydraten en eet dat elke dag bij 1 maaltijd gedurende een hele week. Dan word je aangemoedigd om enkele dagen te wachten, en als je geen merkbare effecten hebt kun je nog een soort koolhydraten toevoegen in je dieet. Ga hier mee door tot je aan 2 tot 3 soorten gezonde koolhydraten per dag zit. In fase 2 ben je nog steeds bezig met afvallen tot je doel hebt bereikt.

In de derde fase van het South Beach dieet begin je aan het onderhouden van je bereikte gewicht. In deze fase ga je de opgedane kennis uit fase 1 en 2 echt in de praktijk brengen. Het boek (er zijn aanvullende receptenboeken te koop) en de website bevatten veel recepten.

Beweging bij het South Beach Dieet

Ook al is al vaak bewezen dat beweging een effectieve en noodzakelijke factor is als je wil afvallen, wordt hier niet specifiek over gerept in het boek.

Conclusie over het South Beach Dieet

Je vraagt je af of het South Beach dieet niet weer gewoon een marketing concept is om mensen te motiveren om af te vallen en dat dan vooral te doen met dit dieet. Met de stevige beweringen in het boek en de populariteit van het boek ga je je afvragen hoeveel van de aantrekkingskracht van het dieet echt is en hoeveel fictie. De waarheid is dat elk dieet dat minder calorieen voorschrijft zal helpen bij het afvallen. Zo ook het South Beach dieet. De aanmoediging om groenten, magere eiwitten en gezonde vetten te eten is een goede zaak. Het uitsluiten van witte suiker en verwerkte koolhydraten is prijzenswaardig en tegelijkertijd uitdagend om vol te houden. Al veel mensen zijn er in geslaagd om het dieet met succes toe te passen en hun streefgewicht te bereiken. Maar het South Beach dieet heeft wat wetenschappelijke onwaarheden en veel voedingsdeskundigen zouden de belofte van 4 tot 6 kilo afvallen in 2 weken bekritiseren omdat dat een beetje agressief is en misschien niet helemaal zal kloppen. Maar als je de wilskracht hebt en het je niet uitmaakt dat je weer een ander dieet begint is het South Beach dieet het proberen waard.

Leave a Comment