Stoppen met roken en aankomen

De meeste mensen die stoppen met roken maken zich druk over het aankomen. Hoewel een beetje aankomen vrij normaal is, kan het veel aankomen juist weer andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en je opnieuw verleiden te roken. Lees wat je kunt doen om je gewicht onder controle te houden na het stoppen met roken.

Waarom kom je aan na het stoppen met roken?

 • Roken versnelt de werking van de stofwisseling.
 • Een zware roker verbrandt 200 calorieën extra per dag.
 • Nicotine is een hongeronderdrukker.

Als je stopt met roken is het normaal dat je de eerste maanden 2 tot 5 kg aankomt. Als je na het stoppen dezelfde eetgewoontes behoudt, kun je door elke dag een half uurtje te fietsen of wandelen deze kilootjes weghouden.

Waarom wil je meer eten of snoepen na het stoppen met roken?

Als je lichaam ineens geen nicotine meer krijgt raakt het als het ware een beetje in shock. Je lichaam denkt dat de nicotine een vereiste is om goed te kunnen functioneren. Een bijwerking is dat je meer trek krijgt. Sigaretten onderdrukken ook lichtelijk de aanmaak van insuline. Hierdoor gaat je bloedsuiker omlaag en geeft je lichaam het signaal dat je moet eten. Een andere vaak voorkomende reden is dat je je zenuwachtig of onaangenaam voelt en je dat normaal weg zou werken met een peuk. Mensen die zijn gestopt vervangen deze peuk vaak door snoep of snacks.

Wat kun je doen om het aankomen na stoppen met roken tegen te gaan?

1. Bewegen
Omdat stoppen met roken de stofwisseling vertraagt is het belangrijk dat je elke dag beweegt. Om overgewicht tegen te gaan zou je op zijn minst 5 dagen per week een half uurtje iets moeten doen. Het hoeft geen zware aerobics te zijn, maar gewoon een stuk wandelen of fietsen. Door te bewegen neemt je behoefte aan roken ook af. Als je het even moeilijk hebt, neem dan een krote wandeling. Je zal zien dat je dan minder zin hebt om te roken.
2. Houd gezonde snacks bij de hand

 • Voorgesneden rauwkost zoals selderij en wortelen
 • Vetarme popcorn
 • Zonnebloempitten
 • Water
 • Vers fruit
 • Magere yoghurt
 • Thee
 • Cacaopoeder met magere melk
 • Bevroren druiven

3. Haal de verleidingen weg
Als je denkt dat je toch zal snacken, doe jezelf dan een plezier en haal alle snacks en snoep zoveel mogelijk bij je uit de buurt. Als je het niet in huis hebt pak je er niet zo snel naar. En als je het perse wil eten, ga het dan te voet halen en neem maar een kleine portie.
4. Probeer alcohol te vermijden
Het zit tjokvol calorieën. Maar erger nog, je grenzen vervagen en een sigaretje lijkt ineens niet zo heel erg meer. Oftewel, je geeft veel sneller toe aan je behoefte om te roken. Vraag maar aan ex-stoppers om je heen.
5. Stap voor Stap
Veel mensen die stoppen met roken willen ook gelijk andere zaken in hun leven aanpakken. Dat is een mooi streven, maar pas op. Als je teveel zelfverbeterings-projecten tegelijk start heb je wel eens kans dat ze allemaal mislukken.

Onthoud het volgende als je stopt met roken

Ben goed voor jezelf. Stoppen met roken is een geweldige prestatie. Beloon jezelf dus regelmatig, bijvoorbeeld met het geld wat je uitspaart.
Heb geduld. Stoppen is vooral een kwestie van tijd. Maar in vergelijking met de jaren die je hebt gerookt is de tijd die je nodig hebt om er vanaf te raken maar een peulenschil. Geef jezelf de tijd om te herstellen.
Accepteer jezelf zoals je nu bent. Als je ondanks alles toch wat kilo’s aankomt ten koste van het niet meer roken, dan is dat maar zo. De nadelen van het stoppen wegen in de verste verte niet op tegen de voordelen. Dus laat niet de angst om aan te komen je tegenhouden om te stoppen. Doe het nu en beweeg regelmatig, dan zal de schade reuze meevallen en beter nog, je zal je herboren voelen.

Leave a Comment