Stoppen met roken en zwaarder worden

Wordt je altijd zwaarder als je stopt met roken? Zo ja, hoe komt dat dan en wat kun j er tegen doen? Zwaarder worden na het stoppen met roken is vrij normaal en komt door een aantal factoren. Het gemiddelde gewicht wat stoppers aankomen ligt tussen de 2,5 en 7,5 kg. Maar de voordelen van het stoppen met roken zijn veel en veel groter als de nadelen van die paar extra kilo’s. Longschade is niet terug te draaien, overgewicht wél.

Roken aankomen

Een van de oorzaken van het zwaarder worden is dat nicotine je stofwisseling lichtelijk bevordert, en als je dus stopt met roken valt dat weg en verbrand je minder calorieën. Ook je reukzin en smaak wordt weer beter waardoor alles lekkerder ruikt en smaakt. Dit blijkt bij veel mensen te leiden tot meer eten. Nog een reden van het aankomen is vaak dat mensen gaan snoepen als vervanger van het roken. Het klinkt misschien cliché maar als je dit kunt laten scheelt het heel erg veel in je uiteindelijke aangekomen gewicht.

Aankomen en weer afvallen na het roken

Houdt in gedachten dat de meeste kilo’s aankomen binnen 6 maanden na het stoppen. Veel mensen vallen weer af als ze zich hebben aangepast aan een leven zonder roken. Is het mogelijk om te stoppen met roken en niet aan te komen? Natuurlijk is dat mogelijk, op 2 simpele voorwaarden:

  • Niet tussendoor snacken of snoepen.
  • 2 – 3 keer per week sporten, wandelen of fietsen

Het komt er eigenlijk op neer dat je een regelmatig bewegingspatroon ontwikkelt. Probeer niet teveel te eten en gebruik altijd een ontbijt. Sla de snacks en snoep zoveel mogelijk over. En als je iets mist om in je handen te houden of naar je mond te brengen doe dan een van de volgende dingen:

  • Kauw op een tandenstoker
  • Neem kleingesneden rauwkost mee zoals worteltjes
  • Eet suikervrije pepermuntjes

Leave a Comment