Stress maakt dik

Stress kan hormonale problemen, overgewicht en chronische ziektes veroorzaken. Cortisol, epinefrine en andere kunnen de gezondheid en fitheid aanzienlijk verminderen. Ze kunnen je zelfs onvruchtbaar maken als je ze niet onder controle leert te houden. Wat je eet en hoe je met stress omgaat kunnen je bloedsuiker verlagen, je overgewicht geven, slaapstoornissen veroorzaken en je uitputten wat allemaal kan leiden tot chronisch ziek zijn.

Adrenalineklieren en ‘stressklieren’ produceren verschillende hormonen die je helpen met allerlei emotionele en lichamelijke stresssituaties om te gaan. Deze hormonen houden je lichaam dynamisch onder controle tijdens welke stress situatie dan ook. Ze houden verder de vochtbalans, bloedsuikerspiegel, ontstekingen en het immuunsysteem onder controle. En indirect dus ook je uiterlijk en je gewicht.
De adrenalineklieren produceren ook het steroïdehormoon die de algehele kracht en het uithoudingsvermogen bepalen. Stress hormonen zijn een back-up voor de sex hormonen en zijn van belang voor het verouderingsproces. Elke cel in het lichaam heeft te maken met de hormonen van de adrenalineklieren. Een goede gezondheid van de adrenalineklieren is de sleutel tot gezondheid en vertraging van het verouderingsproces.
Een gezond dieet zal helpen de bloedsuikerspiegel en het hormoonniveau onder controle houden. En verder nog vermoeidheid, wisselingen van humeur en energie tegengaan. En niet in de laatste plaats zal een gezond dieet je gewicht onder controle houden zodat je minder snel last krijgt van overgewicht.

Stress maakt dik: Wat is een gezond dieet?

Je zou kunnen beginnen met het populaire mediterrane dieet (rijk aan groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren en olijfolie als vet). Eet elke 2 uur iets en voeg in elke maaltijd eiwitten toe, eet vers, gebruik zeezout en drink genoeg water.
Als je elke 2 uur iets eet help je je lichaam je bloedsuikerspiegel op niveau te houden tussen maaltijden.
Vermijd junk food, zij kunnen je lichaam op geen enkele manier helpen, er zitten geen voedingsstoffen in dus zal je lichaam in zijn reserves moeten tasten.

  • Eet geen transvetten (kant -en klaarmaaltijden, koekjes, margarine, chips).
  • Drink water en thee en maak ze je vaste drankjes.
  • Drink zo min mogelijk fruitsappen en eet vers fruit (dus niet uit een flesje!).
  • Gebruik zeezout, dit bevat mineralen die uit normaal zout zijn gehaald.

Stress maakt dik: Wat eten?

  • Dagelijks zeven of meer scheplepels groenten en/of fruit.
  • Vers! Geen groenten uit blik,pot of vriezer.
  • Natuurlijke eiwitten zoals: organisch vlees, erwtjes, bonen en noten.
  • Eet volkoren producten, zoals volkoren brood en pasta.
  • Geen margarine en geen kant en klare producten.

Relax en bedenk dat je weet wat gezond is en wat je kan doen om een lang en stress vrij leven te leiden.

Leave a Comment