Te mager of te dik als gevolg van het zenuwstelsel

Je zenuwen, in tegenstelling tot je eetgewoonten, zouden wel eens een directe rol kunnen spelen in je lichaamsgewicht. Volgens een nieuw onderzoek kan het een grote invloed hebben, of je nu dik of juist dun bent. Het onderzoek, gedaan bij wormen, liet zien dat het serotonine niveau in het zenuwstelsel het voedingspatroon en lichaamsvet beïnvloedt. Serotonine, een neurotransmitter, werkt ook op zichzelf wat betreft het eten en wat je lichaam vervolgens met die calorieën doet.

De woordvoerder van de Universiteit van Californië te San Francisco zei: “Het onderzoek laat zien dat het zenuwstelsel een sleutelrol speelt in het coördineren van energie gerelateerde processen via specifieke moleculaire paden.” Dit betekent zoveel als: het zenuwstelsel maakt een beslissing aan de hand van de staat waarin het lichaam op dat moment verkeert, en beïnvloedt vervolgens het gedrag, de voorplanting, groei en de stofwisseling. Deze invloeden zijn wel aan elkaar gerelateerd maar ze hebben geen consequenties voor elkaar. Het is niet zo dat voeding onbelangrijk is, maar voor het zenuwsysteem staat het los van vetopslag en verbranding.

Nieuwe behandeling voor overgewicht

Vanuit een klinisch oogpunt zou dit betekenen dat er therapeutische behandelingen ontwikkeld kunnen worden die enkel de stofwisseling zouden kunnen beïnvloeden, onafhankelijk van wat je eet. Op dit moment ligt de focus vooral op het voedingspatroon van mensen als het om overgewicht of ondergewicht gaat. Hoe belangrijk dat ook is, het is slechts een gedeelte van het probleem.

Vetregulatie bij overgewicht

In de basis, is vetregulatie de balans tussen het innemen en verbranden van energie. Maar uit vele onderzoeken is al gebleken dat het lichaam erg ingewikkeld in elkaar zit, en dat er niet oorzaak is aan te wijzen als er sprake is van een abnormaal gewicht. Bij wormen en zoogdieren worden hoge serotonine niveaus geassocieerd met vetafbraak, terwijl lage serotonine niveaus juist in relatie worden gebracht met vetafzetting. Maar bij de wormen, als het serotonine niveau omhoog gaat, gaat de behoefte om te eten omhoog terwijl het vet gewoon blijft verbranden. Bij mensen zorgen hoge niveaus serotonine juist tot minder eten en het opslaan van vet.

Rol van serotonine bij overgewicht

Bij de effecten van serotonine op vet en eetgewoonten, past de rol van de boodschapper in het zenuwgestel die informatie geeft over de beschikbaarheid van voedsel. Als voedselbronnen schaars worden bouwen de wormen vetreserves op en gaat de stofwisseling over in de energiebesparende toestand. Dit is ook weer een indicator dat zogenaamde crash dieeten dus niet kunnen werken. Je verliest inderdaad gewicht, maar in de vorm van allerlei weefsel. Je lichaam probeert zoeel mogelijk vet op te slaan en vast te houden.

Leave a Comment