Tips tegen een opgezette buik

Een opgezette buik is op zichzelf geen ziekte. Het is meer een indicator van problemen met de spijsvertering, zoals indigestie. Door de drukke levensstijl die tegenwoordig veel mensen hebben wordt vaak gekozen voor kant-en-klaar maaltijden, fastfood en voorverpakt voedsel. Dit soort producten zijn vaak de oorzaak van problemen met de stofwisseling zoals een opgezette buik, winderigheid, indigestie, krampen enz. Ook onregelmatige en afwijkende eetpatronen zijn vaak oorzaak van een opgezette buik.

Wat is een opgezette buik

Je kunt van een opgezette buik spreken als je buik vol en strak aanvoelt, zelfs als je niet net hebt gegeten. Het komt meestal voor in de dunne darm en niet in de maag zoals de meeste mensen denken. En de meest voorkomende oorzaak is een onregelmatige stofwisseling wat leidt tot een grotere productie van gas dan normaal. Enkele oorzaken van een opgezette buik zijn: te snel eten, lucht inslikken, lactose-intolerantie of andere voedselallergieën. Vrouwen hebben vaak last van een opgezette buik voor de menstruatie. Hierbij kunnen ook je handen en benen opzetten.

Kant-en-klaar en een opgezette buik

Het vinden van de oorzaken is de belangrijkste factor in het vinden van een oplossing. Zoals we al eerder aangaven zijn kant-en-klaar maaltijden en fastfood, die vaak kleine hoeveelheden chemische bestanddelen bevatten, niet schadelijk. Maar over een langere periode kan de hoeveelheid in het lichaam groter worden een opgezette buik veroorzaken. Om de toevoegingen te vinden die bij jou een opgezette buik veroorzaken zul je gewoon goed op moeten bijhouden wat je eet. Bijvoorbeeld in een dagboek. Je schrijft steeds op wat je eet en daarbij hoe je je voelt en of je buik opgezet is of niet. Als je er dan achter bent welk voedsel de oorzaak is kun je daar beter alternatieven voor zoeken, zoals verse producten en zelf bereiden.

Een opgezette buik door gasproductie

Er zijn verschillende producten waarbij veel gas wordt geproduceerd tijdens het verteren. Denk hierbij aan buffelmelk, tarweproducten, antibiotica, snoepgoed en zout. Als je veel van deze producten eet produceer je dus meer gas dan normaal en dat kan resulteren in een opgezette buik. Het komt er dus op neer dat je een opgezette buik kunt voorkomen door gezond en gevarieerd te eten en zoveel mogelijk vers.

Leave a Comment