Van niet eten kun je dik worden

Er zijn eindeloos veel mensen die zeggen niet te begrijpen waarom ze overgewicht hebben of zelfs obesitas, omdat ze zo weinig eten. Anderen zullen met hun ogen rollen als dit gezegd wordt, aannemende dat die persoon simpelweg zijn of haar eetgewoonten ontkent of er over liegt. Hoe kan iemand nou overgewicht hebben met slechts 1 maaltijd per dag?

Word je dik van niet eten?

Er zijn bijvoorbeeld mensen die bijna elke dag niets, een ‘dieet shake’ of een ‘dieet candy-bar’ eten, in combinatie met light frisdrank, gedurende de dag. En rond een uur of zes een normale maaltijd, en dan echt niets teveel of te vet. De hoeveelheid calorieën die men dan binnenkrijgt ligt beneden de dagelijkse behoefte en daarom zou aankomen dus onmogelijk moeten zijn. En toch is het helemaal niet onmogelijk.

Weinig calorieën en toch niet afvallen

Het is al bekend dat als je niet vaak genoeg eet je lichaam overgaat op ‘uithonger toestand’. De meeste mensen schrijven dit toe aan anorexia. Maar dit effect kan ook gelden voor mensen met overgewicht. Een simpel voorbeeld van dit effect zou omschreven kunnen worden als volgt. Je eet een hele dag niks, en ‘s avonds eet je een flinke bak ijs leeg. Die bak met ijs zal zich rechtstreeks richting je buik en heupen verplaatsen omdat je lichaam niet weet wanneer het weer voedsel krijgt. Uiteindelijk zal dit de werking van stofwisseling vertragen. Het is dus mogelijk om elke dag een minimaal aantal calorieën te eten en toch aan te komen.

Vaker eten voor afvallen

Maar er is een oplossing. Het lichaam en de stofwisseling kunnen worden behouden. Er zijn veel experts die aanbevelen om 5 of 6 kleinere maaltijden per dag te eten om de stofwisseling actief te houden. Dit zou ook nog eens de trage stofwisseling van hen die te weinig eten op gang kunnen brengen. Op het moment dat iemand met overgewicht begint met vaker te eten is het van belang dat diegene de juiste keuzes in voedsel maakt. Het eten van meerder maaltijden per dag betekent niet dat het om volledige maaltijden gaat maar om kleinere hoeveelheden. Het kan wel weken duren voor de stofwisseling op gang komt dus resultaten zullen niet per direct zichtbaar zijn. Dit is helemaal het geval als het lichaam al voor langere tijd in de ‘uithonger toestand’ is.

Leave a Comment