Van slapen val je af

Doktoren weten al lang dat verschillende hormonen onder invloed staan van slaap. Recentelijk is ontdekt dat dit ook voor onze eetlust geldt. Reden van het onderzoek naar de effecten van slapen op de eetlust was dat doktoren zeiden dat de hormonen Leptine en Ghreline de eetlust kunnen beïnvloeden. Het onderzoek toonde aan dat de productie van beide hormonen onder invloed staat van de hoeveelheid slaap.

Misschien heb je wel eens zo’n dag dat je honger niet te stillen is en dat je de nacht ervoor maar kort hebt geslapen (denk eens aan een zondag na het stappen zonder te hebben uitgeslapen). Als je dit herkent heb je de werking van de twee hormonen ervaren.

Weinig slaap leidt tot meer honger

Het komt er op neer dat als je niet genoeg slaapt, de hoeveelheid Leptine afneemt. Gevolg hiervan is dat je niet echt een voldaan gevoel hebt na het eten. En door het tekort aan slaap neemt de hoeveelheid Ghreline juist toe, wat de eetlust ook nog eens bevordert waardoor je meer wil eten.

Slapen en afvallen

Een ander onderzoek liet zien dat de personen die minder dan 8 uur per nacht sliepen over het algemeen meer lichaamsvet hadden. En belangrijker, het percentage lichaamsvet leek gerelateerd te zijn aan het slaappatroon. Zij die het minste sliepen hadden het meeste vet. Weer andere onderzoeken toonden al aan dat te weinig slaap het moeilijker maakt om goede keuzes te kunnen maken en minder energie hebben, en daardoor dus minder bewegen.

Leave a Comment