Van wat overgewicht ga je echt niet dood

Een overgewicht van 11 kg. blijkt het risico op overlijden door kanker of een hartkwaal niet te verhogen. Dit blijkt uit de resultaten van een recent onderzoek van de Amerikaanse overheid. Oma zou dus best wel eens gelijk kunnen krijgen met haar uitspraak dat je van wat extra gewicht echt niet dood gaat en dat het juist goed voor je is.

Maar, elk voordeel hep ze nadeel: het nieuws is niet enkel positief, overgewicht verhoogt wel het risico op overlijden door diabetes en nierziektes. En mensen met obesitas (normaal gesproken meer dan 13 kg overgewicht bij een gemiddelde lengte) lopen wel een hoger risico op verschillende ziektes inclusief kanker en hartkwalen. Tot grote verbazing van de onderzoekers bleek dat wat extra kilo’s sommige mensen zelfs heeft geholpen bij het overleven van ernstige ziektes. De bevindingen uit het onderzoek zijn hieronder samengevat.

  • 11 kg. overgewicht verhoogt het risico op overlijden door kanker of een hartziekte niet.
  • Mensen met overgewicht lopen een groter risico op overlijden door diabetes en nierziektes dan mensen met een normaal gewicht. Maar gek genoeg is de kans op overlijden door longontsteking, longemfyseem, verwondingen en verschillende infecties kleiner.
  • Mensen met obesitas (BMI van minstens 30) lopen een groter risico op een hartkwaal met fatale afloop. Verder is de kans groter dat ze kanker krijgen in de borst, darm, alvleesklier, slokdarm, eileiders en baarmoeder. Ook de kans op diabetes en nieraandoeningen is groter.

Leave a Comment