Verminder je kater

De kater is een onbegrepen vijand. Zelfs als je weet waar je grenzen liggen lijkt het vaak nog of de kater zonder enig patroon toeslaat. Zo is het ook met anti kater middeltjes. Ze zijn er genoeg maar ze werken lang niet altijd. Dat komt omdat de kater in werkelijkheid een erg ingewikkeld biologisch fenomeen is, afhankelijk van veel verschillende factoren. Inclusief lichaamsbouw -en staat, de soort alcohol en de emotionele staat.

De kater zal waarschijnlijk nooit helemaal te zijn uitroeien. Maar als je weet wat een kater kan verergeren, kun je hem dus wel minder erg maken door tijdens het drinken sommige dingen niet te doen en met een goed “morning after” plan. Eigenlijk is er maar weinig medische informatie beschikbaar over de oorzaak van de kater. Gevolg daarvan is dat er weer weinig informatie is over wat er tegen een kater helpt. Maar er is toch genoeg informatie beschikbaar om te weten hoe je een kater aanzienlijk kan verminderen.

De oorzaken van een kater

Laten we even in het kort beschrijven wat de lichamelijke oorzaken zijn van de kater. Dronken worden betekent eigenlijk dat je je lichaam aan het vergiftigen bent. Alcohol komt in je bloed en verstikt als het ware je voorste hersenlob (verantwoordelijk voor je beoordelingsvermogen en sociale vaardigheden). Alle symptomen die je ziet komen voort uit het feit dat je lichaam vecht tegen de alcohol. Het wil dit spul zo snel mogelijk uit je systeem hebben.

Chemicaliën in drank ook verantwoordelijk voor kater

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is uitdroging niet de enige oorzaak van een kater. Een minder bekende, maar even belangrijke oorzaak zijn de chemicaliën in drank. Deze specifieke chemicaliën ontstaan tijdens de fermentatie bij het productieproces. Zij geven de smaak, geur en kleur aan drank en zijn er in verschilende soorten in allerlei dranken. Deze chemicaliën zijn de hoofdoorzaak van de hoofdpijn.

Kies heldere drank tegen een kater

Dus wil je een minder erge hoofdpijn, dan moet je drankje zo licht mogelijk van kleur zijn. Je zou het kunnen zien als volgt: drank hoort helder als water te zijn. Is het gekleurd, zoals bv cognac dan is het vervuild. De hoofdpijn van rode wijn is veel heviger dan die van witte. Als je bv wodka zou drinken ipv whisky dan is je hoofdpijn gegarandeerd minder. Om je een wat beter inzicht te geven staat hieronder een korte lijst met de grootste katerveroorzaker bovenaan:

 1. Cognac en vieux
 2. Rode wijn
 3. Donkere Rum
 4. Whisky
 5. Witte wijn, gin, jenever en wodka
 6. Bier

Volle maag helpt kater niet voorkomen

Een volle maag, of een vette ondergrond helpt een kater voorkomen. Dat is niet waar. Niets is nooit goed. Te veel of te vet eten is ook nooit goed. Zeker niet als je daarna ook nog eens gaat drinken. Maar een normale maaltijd kan helpen bij het afbreken van alcohol als er niet teveel tijd zit tussen eten endrinken. Het voedsel moet nog wel in de maag zijn om te kunnen helpen.

Pijnstillers tegen kater

Neem nooit aspirine, paracetamol, ibuprofen of andere pijnstillers tijdens het drinken of voor het slapen gaan. De werkende bestanddelen van de pijstillers in combinatie met de alcohol kunnen je lever er toe zetten om een giftig metaboliet aan te maken. De combinatie is erg gevaarlijk en kan je lever ernstige schade toebrengen.

Drink nooit ‘s ochtends drank met een kater

Neem als je wakker wordt hetzelfde drankje als je laatste van gisternacht. Niet waar omdat je lichaam bezig is met herstellen van de drank en daarom is het hetzelfde als benzine op het vuur gooien. Je verstoort en vertraagt het hele proces van alcoholafbraak.

Tips voor en tijdens het drinken:

 1. Eet normaal, niet teveel of te vet.
 2. Drink tussendoor en voor het slapen veel water
 3. Drink alleen bier, wijn of sterke drank. Dus niet alles door elkaar.
 4. Kies voor lichter gekleurde dranken.

Tips na het drinken en voor het slapen:

 1. Neem een sport -of energiedrankje.
 2. Eet iets, ook weer niet te vet.
 3. Aan het einde van de avond even je gemak houden en flink wat water drinken.

Tips voor de volgende ochtend:

 1. Drink veel water.
 2. Geen koffie drinken, wel sportdrankjes.
 3. Niets eten is niet goed. Probeer op zijn minst bouillon of een droog beschuit.
 4. Neem paracetamol, geen ibuprofen.

Leave a Comment