Verschillende dieeten hebben dezelfde resultaten

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat een mediterraan dieet en een koolhydraatarm net zo goed en veilig zijn als een vetarm dieet wat vaak wordt voorgeschreven door doktoren. Dit is een ontwikkeling die mensen een bredere keuze geeft wat betreft gezonder eten.

Een van de onderzoekers van de Ben-Gurion universiteit te Israel zei: “We mogen er niet meer van uit gaan dat een dieet voor iedereen hetzelfde kan zijn. Dit betekent dus dat er verschillende dieetstrategieën moeten zijn, die elk op maat gemaakt kunnen worden.”

Verschillende dieëten

Voor dit onderzoek werden 322 mannen en vrouwen met een gemiddeld overgewicht gekozen. Deze personen werden willekeurig in 3 groepen met een eigen dieet onderverdeeld: vetarm met een beperkt aantal calorieën, mediterraan met een beperkt aantal calorieën en koolhydraatarm zonder caloriebeperking. Het mediterraan dieet bevatte de meeste vezels, fruit en groenten. Alle dieeten hadden in beginsel dezelfde hoeveelheid calorieën. Tijdens het 2 jaar durende onderzoek hield maar liefst 84,6% van de deelnemers hun dieet vol.

Vetarm minst effectief

De vetarme groep viel elke zes maanden gemiddeld 2,9 kilogram af, de mediterrane groep 4,4 kg. en de koolhydraatarme groep 4,7 kg. De koolhydraatarme groep verminderde de verhouding van het cholesterol tot HDL (goed) cholesterol met 20%. De vetarme groep deed dit met 12%. Het mediterraan dieet had het gunstigste effect op de glucose en insuline in het bloed van de 36 deelnemende suikerpatiënten. Binnen deze groep hadden de deelnemers die op het vetarme dieet stonden een snel toenemende hoeveelheid glucose in het bloed.

Koolhydraatarm dieet ideaal

Volgens de onderzoekers kan een koolhydraatarm dieet ideaal zijn voor hen die geen caloriebeperking willen. De algehele gezondheid liet na 2 jaar sterke verbetering zien bij ale groepen. Maar elk dieet had verschillende specifieke voordelen. Waar het op neer komt is dat je de meest geschikte dieetstrategie kunt kiezen waarbij het belangrijkste is dat je het volhoudt en niet switcht naar een ander dieet.

Leave a Comment