Vettig eten stilt de honger het beste

Vettig eten lijkt misschien niet de meest gezonde keuze, maar de soorten die rijk zijn aan onverzadigde vetten blijken een sleutelrol te spelen in het aangeven wanneer je genoeg hebt gegeten. Een nieuw onderzoek aan de universiteit van Californië laat zien dat onverzadigde vetten de productie van een stofje dat de honger stilt activeert in de dunne darm. Deze ontdekking geeft aan dat de behandeling van obesitas en andere eetproblemen misschien anders benaderd moeten worden.

Vet eten is het beste tegen honger

Het team onderzocht hoe een van vet afgeleide stof, Oleoylethanolamide genaamd (OEA), de honger en het lichaamsgewicht beïnvloedt. Ze ontdekte dat het onverzadigde vetzuur Oleic de productie van OEA bevordert, wat op zijn beurt weer de eetlust vermindert. De omzetting van Oleic naar OEA gebeurt in de dunne darm. De OEA stuurt de ‘stop met eten’ signalen via zenuwbanen naar de hersenen. Een vergrote hoeveelheid OEA kan dus de eetlust doen afnemen, helpen bij het vermageren, de cholesterol en triglycerine verlagen.

Vete eten tegen overgewicht

De onderzoekers geloven dat OEA op verschillende manieren als medicijn gebruikt zou kunnen worden. OEA is een lichaamseigen stof die in hogere mate kan leiden tot minder honger, en dus ook tot het bestrijden van overgewicht, op een natuurlijke manier. Vooral het feit dat OEA de receptoren activeert, die al jaren de focus van onderzoek naar afslankmedicijnen zijn, zorgt voor een hoopvolle toekomst als medicijn. En dan hebben we het over een medicijn dat gebaseerd is op het gebruik van een natuurlijk proces dat de honger reguleert.

Leave a Comment