Vitamine C in verband gebracht met verdikte bloedvaten

Kleven er risico’s aan het nemen van vitamine C supplementen? Volgens een nieuw onderzoek wel. Onlangs werden er weer resultaten uit een onderzoek gepresenteerd die voor opschudding zorgde in de medische wereld. Doktoren in Californië zeiden dat vitamine C supplementen het risico op vaatziekten zou kunnen verhogen. Jarenlang werd vitamine C, een antioxidant, aangeraden om hart -en vaatziekten, kanker en andere ziektes te helpen voorkomen.

Teveel vitamine C kan leiden tot vaatziektes

De onderzoekers maten de dikte van de bloedvaten in de nek op bij meer dan 500 patiënten met vaatziektes. Hierna werden ze geïnterviewd over hun vitamineinname, inclusief supplementen, en werd bloed afgenomen. De testresultaten wezen uit dat zij die meer dan 500 mg. vitamine C via supplementen binnenkregen, bloedvaten hadden die meer dan 2 keer zo dik waren als digenen die geen supplementen namen. Dikke aderen zijn een teken van vaatziekte. Bij rokers bleek het effect nog heftiger, zij hadden bloedvaten van wel 5 keer zo dik.
Doktoren drukken op het hart dat de resultaten niet als waar moeten worden aangenomen. Het betreft hier de resultaten van slechts één onderzoek en dat is niet genoeg om te bewijzen dat vitamine C de oorzaak is van verdikte aderen. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van vitamine C waarvan het grote merendeel positief blijkt.
Verder beperkte dit onderzoek tot vitamine C supplementen en werd de vitamine C in voeding niet nader onder de loep genomen. Voedingsexperts van het Southwestern Medical Center te Dallas zeiden dat het goede nieuws is dat vitamine C rijk is vertegenwoordigd in alledaagse voeding. Het komt in grote mate voor in o.a. citrusvruchten, tomaten en broccoli. Als je een beetje evenwichtig eet krijg je waarschijnlijk meer dan voldonede vitamine C binnen.

Leave a Comment