Vitaminen kunnen risico op de dood verhogen

Het innemen van antioxidanten zoals vitamine A en E, om het leven te verlengen zouden volgens dit nieuwe onderzoek wel eens precies het tegengestelde effect kunnen hebben. Na het opnieuw bestuderen van 67 eerdere onderzoeken, waaraan meer dan 230.000 mensen deelnamen, bleek er geen enkel overtuigend bewijs te zijn dat deze vitaminen het leven zouden verlengen.

Uit het nieuwe onderzoek zou zelfs blijken dat bètacaroteen, vitamine A en vitamine E de kans op de dood verhogen. Maar andere gezondheidsspecialisten zeiden dat het onderzoek gebrekkig was en de supplementen veilig zijn om te slikken.

Vitaminen verlengen het leven niet

De her-studie, gepubliceerd door The Cochrane Collaboration, ging onder andere over bètacaroteen, vitamine A, vitamine C en vitamine E en Selenium. De experts zeiden dat de onderzoeken verschillende hoeveelheden van elk anti oxidant behandelde. Er waren in totaal 232.550 mensen mee gemoeid. Uit 47 tests met 180.938 personen bleek dat de antioxidanten het risico op de dood deden toenemen.

Goran Bjelakovic, een bezoekende onderzoeker die de her-studie deed op het universitair ziekenhuis te Kopenhagen zei tegen de pers: “We hebben geen bewijs kunnen vinden dat antioxidanten de levensduur kunnen helpen verlengen. De resultaten van onze her-studie laten zelfs het tegenovergestelde zien.”

Vitaminen zijn wél veilig

Patrick Holford, een voedingsdeskundige die verschillende supplementen samenstelde voor de firma Biocare, zei tegen de pers dat de her-studie nep was en dat antioxidanten geen magische middeltjes proberen te zijn die een ongezond leven goed zouden kunnen maken. Maar als ze op de juiste manier genomen worden, in combinatie met een gezond dieet met veel groenten en fruit, beweging en niet roken, kunne de antioxidanten een belangrijke rol spelen in het onderhouden en langer vasthouden van de gezondheid. Ook dr. Michele Sadler, van het Amerikaanse ‘Health Food Manufacturers Association’, zei dat het onderzoek gebrekkig is. Volgens haar kunnen gezonde consumenten kunnen nog steeds met vol vertouwen de supplementen nemen.

Leave a Comment