Waarom te zware vrouwen te weinig beweging nemen

Onderzoekers van het Centrum obesitasonderzoek -en onderwijs en de afdeling Kinesiologie van de Temple universiteit in de VS onderzochten de verzamelde data van 278 vrouwen die een jaar lang een cursus ‘aanmoediging lichamelijke activiteit’ volgden.

Zware vrouwen nemen te weinig beweging

De vrouwen vulden bij aanvang van de cursus een vragenlijst in. Ze herhaalden dit elke 3 en 12 maanden. De vragenlijst behandelde verschillende mentale redenen die de oorzaak zouden kunnen zijn van het weinig tot geen beweging nemen. De lijst bestond onder andere uit:

  • Schaamtegevoelens
  • Faalangst
  • Angst voor blessures
  • Denkbeeldige slechte gezondheid
  • Kleine pijntjes en kwaaltjes
  • Te zwaar voor beweging

Bij elke bijeenkomst gaven de vrouwen met overgewicht aan vaker mentale redenen te hebben om niet aan beweging te doen dan vrouwen met een normaal gewicht. De redenen die de vrouwen aan het begin van de cursus hadden opgegeven voorspelden hoeveel ze de 12 maanden erop zouden bewegen.

Afvallen is niet makkelijk

Dit was de eerste keer dat er systematisch gekeken is naar wat de redenen zijn voor vrouwen met overgewicht om te weinig beweging te nemen. Bewegingsprogrammes die zijn afgestemd op de individuele redenen van de vrouwen hebben een veel grotere kans van slagen omdat de vrouwen makkelijker overstag zouden gaan om aan beweging te doen. Er bestaat een onderliggende gedachte dat afslanken makkelijk is als je maar minder eet en meer beweegt. Maar als afvallen zo makkelijk is zouden we niet de huidige epidemie van overgewicht hebben.

Leave a Comment