Wat zit er eigenlijk in Red Bull

De ingrediënten van Red Bull op een rijtje:

Glucose
Zoals de meeste populaire frisdranken bestaat Red Bull vooral uit water en suiker. Maar de glucose geeft je helaas vleugels, zoals in de reclame wordt verondersteld. De zogenaamde ‘sugar rush’ is volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken gewoon een fabeltje.

Taurine
Taurine is een aminozuur dat oorspronkelijk werd geïsoleerd uit het gal van een os. Tegenwoordig wordt het synthetisch samengesteld en zou het hét magische ingrediënt zijn wat in elke nerd de kitesurfende extremofiel wakker maakt. De werkelijke effecten van taurine zijn niet echt extreem maar wel breed te noemen. Zo is de stof een remmende neurotransmitter (soms zelfs werkend als een mild verdovend middel), een antioxidant die veroudering vertraagt en het heeft zelfs het potentieel om een onregelmatige hartslag te stabiliseren.
Glucuronolactone
Geruchten claimden dat dit een experimentele drug was uit het tijdperk van de Amerikaans Vietnamoorlog die hersentumoren zou veroorzaken. Daar is gelukkig niets van waar. Maar nog geen reden tot juichen want er is bijna niemand geweest die eigenlijk weet wat het goedje doet. Er is tot op heden zo weinig onderzoek gedaan naar deze stof (waarvan het meeste 50 jaar geleden!) dat het meeste van de circulerende informatie geruchten zijn. Gebruikers denken dat het vermoeidheid tegengaat en dat je er vrolijker van zou worden, maar dat zou na een nieuw onderzoek ook wel eens onzin kunnen zijn.
Cafeïne
Aha daar zijn de vleugels die je zou krijgen. Red Bull kan verschillende dingen voor je doen, zoals het verhogen van je concentratie, verbeteren van je reactiesnelheid, je emotionele gesteldheid verbeteren en je stofwisseling bevorderen. Dit zijn allemaal bekende effecten van het witte poeder, cafeïne genaamd. Cafeïne is overigens een ver neefje van cocaïne. In een blikje zit net zoveel als in een kopje koffie.
Nicotinezuur
Ook bekend als vitamine B3. Verhoogt het gehalte goede cholestrol (HDL) door het tegengaan van triglycerinevorming. Een prima cholesterolmedicijn dus. Jammer genoeg zit er niet genoeg in het drankje om dit effect te kunnen hebben. Het goedje is ook niet puur genoeg om de milde ‘niacin flush’ te bewerkstelligen.
Sodium citraat
Dit is natriumzout van citroenzuur. Wordt vaak als conserveermiddel gebruikt in frisdranken en smeerbare kaas. Het helpt ook glucose om te zetten in melkzuur tijdens training wat het een meetbaar effect geeft op de atletische prestaties. In 1 test bijvoorbeeld, scheelde het 17 seconden op een afstand rennen van 5 kilometer.
Inositol
Een vitamine-achtige stof die onder andere te vinden is in de spieren van dieren (het wordt in Amerika ook wel vleessuiker genoemd). Inositol wordt steeds meer als wondermedicijn gezien door zijn positieve uitwerking op depressie, paniekaanvallen, agorafobie, obsessief compulsieve stoornissen. Het zou zelfs het werkzame stofje kunnen zijn wat volkoren producten goede anti-kanker producten maken. Helaas is ook de hoeveelheid van dit spul in het drankje 360 keer te laag om enig effect te kunnen hebben. Het zou een drankje voor zichzelf verdienen.

Leave a Comment