Wetenschappers identificeren overgewicht genen

Engelse en Franse wetenschappers hebben verschillende varianten geïdentificeerd van een bepaald gen dat de kans op overgewicht groter maakt. Dit werd zondag bekend gemaakt in “the British journal Nature”. Eerder onderzoek toonde al aan dat een extreem zeldzame mutatie in hetzelfde PCSK1 gen kan zorgen voor een grote toename van het lichaamsgewicht. Hierdoor stond het bekend als de enige soort van ‘monogenetisch overgewicht’.

Het team van onderzoekers, onder leiding van Philippe Froguel van het Imperial College te London, wilde onderzoeken of het gen ook in combinatie met andere factoren tot overgewicht deed leiden. Toen ze de genen van 13.000 Europeanen met overgewicht vergeleken met die van de groep met een normaal gewicht, bleek dat er 3 soorten mutaties van het gen vaker waren te vinden bij de groep met overgewicht.

Overgewichtgenen en BMI

Dezelfde varianten werden ook in verband gebracht met een verhoogd risico op zwaarlijvigheid bij kinderen en ook met een lichtere vorm van aankomen. De huidige standaard voor het bepalen van overgewicht is de Body Mass Index (BMI). Deze wordt gedefinieerd als volgt: je gewicht delen door je lengte in het kwadraat. Een BMI die tussen de 18,5 en 25 ligt wordt als gezond beschouwd. 25 en hoger betekent overgewicht.
Het gen PCSK1 produceert een enzym dat een belangrijke rol speelt in de hormoonhuishouding die de eetlust en werking van de stofwisseling regelen. Onder deze hormonen bevinden zich insuline en glucagoon en zij zijn betrokken bij het verwerken van suiker en koolhydraten. Bijna 25% van de deelnemers heeft een andere vorm van het enzym dat blijkbaar actiever is.

Genen spelen rol bij overgewicht

Het onderzoek begon met 150 gezinnen die hadden gereageerd op een publieke oproep om deel te nemen aan een onderzoek naar overgewicht. Al de gezinnen hebben tenminste 1 kind met overgewicht. Daarna breidde de onderzoekers hun groep deelnemers uit met Franse, Deense, Zwitserse en Duitse gezinnen. Overgewicht en hieraan gerelateerde aandoeningen zoals diabetes hebben bijna epidemische vormen aangenomen in Westerse landen. De oorzaken zijn complex en omvatten onder andere te weinig beweging en het eten van teveel suiker en vet. Maar een serie van nieuwe ontdekkingen lieten zien dat de genen een grotere rol spelen dan eerder werd gedacht.

Leave a Comment