Word je echt dik van bier en wijn?

Het drinken van alcohol roept vragen op wat betreft calorieën. Hoeveel zitten er in een biertje? Zitten er in rode wijn meer als in witte? Laten we eens focussen op alcohol en afvallen. De calorieën in alcohol zijn net als alle andere calorieën, tel ze dus maar op bij je dagelijkse inname. Bij het eerstvolgende drankje heb je dan iets om over na te denken. Alcohol is vooral een bron van ‘loze calorieën’. Dit betekent dat het geen enkele voedingswaarde bezit behalve het leveren van energie. In sommige dranken zitten wel suikers en sporen van vitaminen en mineralen maar niet genoeg om een positief effect te kunnen hebben op het dieet. Het is ook zo dat mensen met overgewicht makkelijker aankomen als ze drinken.

Calorieën in de bekende drankjes

Ondanks dat er in alcohol zelf geen vet zit levert het wel ontzettend veel calorieën. Sommige drankjes zijn verder aangemaakt met suikers, smaakstoffen, kleurstoffen en zelfs room! Ook mixdranken zijn vaak een combinatie van suikers en alcohol. Zo worden het echte calorieënbommetjes. Laten we de bekende drankjes eens nader bekijken.

Word je dik van bier

Een normaal glas bier levert 110 kcal. Alcoholvrij bier en light bier leveren ongeveer 70 kcal per glas.

Word je dik van wijn

Droge wijn levert minder calorieën als zoete. Een glas droge witte wijn levert ongeveer 106 kcal en glas zoete witte wijn maar liefst 226 kcal. Stel dat je vóór, tijdens en na je maaltijd een glas zoete witte wijn zou drinken dan krijg je dus alleen al 778 calorieën van de wijn binnen. Rode wijn bevat iets meer calorieën dan witte. Champagne is in deze context hetzelfde als droge witte wijn.

Word je dik van sterke drank

Gin, rum, wodka, jenever of whisky hebben elk ongeveer 100 kcal per borrelglaasje. Andere sterke dranken variëren sterk. Zoete likeuren leveren al gauw meer dan 110 kcal per glaasje en een glas Bailey’s 140 kcal.

Word je dik van mixdrankjes

Hier geldt: hoe grote het glas, des te meer calorieën. Een rum-cola bevat 325 kcal en een breezer 152 kcal.

Leave a Comment