Yoghurt met poepsmaak: probiotica

Probiotica zijn een van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en medicijnen. Ze schijnen veel positieve effecten te hebben op darmkrampjes bij baby’s tot en met eczeem. En het gekste van alles is dat probiotica in essentie gewoon een soort bacterie zijn die al in het lichaam voorkomen.

Bacteriën uit andermans darmen

Dit zal voor velen een verassing zijn omdat over het algemeen wordt gedacht dat bacteriën slecht zijn. We nemen immers antibiotica tegen infecties, we gebruiken antibacteriële zeep en ontsmettingsmiddelen om de bacteriën uit ons lijf te houden. Maar er zijn ook ‘goede bacteriën’ die we nodig hebben en die gewoon lichaamseigen zijn. Dit geldt zeker voor de darmen. In de darmen huizen ongeveer 10 keer zoveel bacteriën als in andere delen van het lichaam. Zij zijn belangrijk voor het ‘ecosysteem’ van het lichaam en vervullen een aantal belangrijke functies in het lichaam.

  • Helpen bij de ontwikkeling en het algemeen functioneren van de darmen.
  • Bevorderen van het verteringsproces.
  • Helpen met het opnemen van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.
  • Ze breken carcinogenen af en bevorderen de ontwikkeling van het immuunsysteem.
  • Verder kunnen ze zelfs een soort barrière vormen die tegen schadelijke bacteriën kan optreden.
  • En als laatste kunne ze helpen het lichaam te beschermen tegen verschillende soorten infecties.

Goed, de (overigens niet bewezen) voordelen van de gezondheid weet je nu. Is het niet van dit artikel dan wel van de eindeloze reclame boodschappen. Maar hoe komen de zuivelproducenten nou aan die probiotica voor die zogenaamde gezonde yoghurtjes en drankjes? Die komen uit een fabriek waar ze de poep van mensen verzamelen. De probiotica komen namelijk voor in de darmen van mensen en daarmee ook in hun poep. Uit deze poep worden de probiotica geïsoleerd en opgekweekt. Daarna worden de levende bacteriën tot poeder (ook nog levend) verwerkt en verkocht aan de zuivelfabrikanten. En zij mengen het in hun ‘gezonde zuivelproducten’. Smakelijk!

Leave a Comment