Zo kom je niet aan met Pasen

Het is weer Pasen en de schappen liggen weer vol speciale heerlijke producten waaronder natuurlijk de chocolade eieren en paashazen. Iedereen kreeg de ‘paasspecial’ folders wel in de bus waarin al de verrukkelijke braadstukken, desserts en chocolade cadeaus worden aangeprezen. De supermarkten willen het hele jaar ‘verantwoorde’ producten verkopen omdat dat de trend is. Maar niet met Pasen, want dan kunnen ze veel meer verdienen met onverantwoorde producten. Maar goed, hoe kom je de Pasen nou door zonder aan te komen en toch te genieten? Je kunt de volgende tips hanteren en jezelf vooral in bedwang houden.

Verleiding met pasen

Als je last hebt van overgewicht en al een tijdje streng aan het diëten bent zou je bijna onmenselijk zijn als je niet denkt: “Voor deze ene keer kan ik me best te buiten gaan en lekker veel chocolade eieren eten en een paar keer opscheppen met het paasdiner”. Zet die gedachte maar uit je hoofd! Je zal je jezelf echt geen plezier doen als je vals speelt met Pasen. Om wat meer inzicht te krijgen in het voedsel wat we vooral met Pasen eten nemen we twee producten onder de loep en je zult versteld staan van de hoge waarden.

Chocolade eieren (en paashazen kippen enz.)

Een paasei van melkchocolade van 100 gram zal 535 calorieën aan je dagelijkse inname toevoegen. Van de bekende kleine paaseitjes die je overal ziet moet je er 10 eten om dezelfde hoeveelheid te krijgen. Stel dat je 2 van die chocolade eieren eet of 20 van die kleine, verspreid over een hele dag. Dan krijg je dus zomaar 1070 calorieën extra binnen. Dat is het echt niet waard en je zal er dagen, misschien zelfs weken, spijt van hebben. Hou het liever bij 1 of 2 eitjes bij de koffie.

Paasstol

In 100 gram paasstol (2 kleine sneetjes of 1 grotere) zitten bijna 400 calorieën. Als je er nog wat roomboter op smeert kom je uit op 480 calorieën. Niet bepaald weinig toch? Ook hier geldt: geniet, maar eet met mate. Hou het bij 1 snee bij het ontbijt.

Alternatieven

Voorgaande voorbeelden waren om je wakker te schudden. Je weet nu waar je voor moet oppassen. Maar wat kun je dan wel eten zonder je dieet te verpesten? Ten eerste moet je het besluit nemen om in de basis je dieet te volgen. Je kunt best wat extra’s eten, maar wel op een verantwoorde manier. We geven je ook nog wat alternatieven mee.

Voor het paasontbijt

  • Vers geperst sinaasappelsap of gesneden meloen (rijk aan vitamine C en bètacaroteen met weinig calorieën)
  • Magere yoghurt (tjokvol calcium en weinig vet)
  • Hardgekookte (en natuurlijk geverfde) eieren
  • Een snee notenbrood met halvarine en jam of een Waldkorn bol met hüttenkäse (soort vetarme roomkaas)
  • Koffie of thee met magere melk

Geverfde gekookte paaseieren

In een schaal op tafel geven ze een feestelijke indruk en in de koelkast zijn ze lang houdbaar. Als je ze in de tuin verstopt om te worden gezocht door de kinderen treffen ze geen met mieren bedekte eieren aan. Koop het liefst verse scharreleieren. Met omega-3 verrijkte eieren zijn rijk aan omega-3 vetzuren en vitamine E, bevatten 33% minder cholesterol en leveren maar 76 calorieën per stuk. Kook de eieren tot ze hardgekookt zijn en leg ze, als ze nog warm zijn, in de verfoplossing tot ze een diepe kleur hebben. Je kunt de kleurtabletten, verf of andere versierselen gewoon in de supermarkten kopen. Als de geverfde eieren zijn afgekoeld kun je ze nog laten glimmen door ze met een drup olie op te boenen.

We hopen dat je met deze tips je dieet kunt volhouden en niet in de paasval trapt van chocolade eieren en paasstol.

Leave a Comment