Zwemmen maakt fit, niet slank

Zwemmen wordt langzaam aan weer populair. Het is gezond, ontspannend en goed voor het verbranden van overtollig vet. Vooral onder vrouwen, van alle leeftijden, is de populariteit toegenomen. Lees verder om te weten hoe je met zwemmen lekker fit en slank kunt worden.

Voordelen van zwemmen voor de gezondheid

Omdat het menselijk lichaam voor 90 procent uit water bestaat is zijn dichtheid bijna gelijk aan dat van water. Daarom ervaar je een soort van gewichtloosheid in water. Mede hierdoor is het ook een vorm van training die niet veel krachten op je lijf uitvoert. En dat maakt zwemmen ook weer populair voor ouderen, zwangere vrouwen, mensen die revalideren, minder validen of mensen met extreem overgewicht. Het andere voordeel van zwemmen is dat het een geweldige cardio training is die goed is voor het hart en het herstel en natuurlijk de algehele gezondheid.
Als je aan het zwemmen bent train je bijna alle spieren in je lichaam. Vooral je bovenlijf en armen krijgen een intensieve training, meer dan de benen. Als je je benen meer wilt gebruiken moet je de schoolslag doen. En als je het zwemmen combineert met bijvoorbeeld lopen of fietsen kun je de borst crawl doen zodat je je armen weer meer traint.

Afvallen met zwemmen

Als je de schoolslag of rugslag doet verbrand je ongeveer net zoveel calorieën als dat je zou doen door met flinke pas te wandelen of op een laag tempo zou joggen. Als je sneller zwemt zul je natuurlijk ook meer calorieën verbranden. Als een vrouw op een hoog tempo een half uur de borst crawl doet verbrandt ze ongeveer 350 calorieën.

Zwemmen tijdens de zwangerschap

Zwemmen is een veilige en goede oefening voor vrouwen in verwachting. Maar voordat je het werkelijk gaat doen moet je het altijd even aan de dokter vragen. En als je al zwom voordat je zwanger was zal het helemaal geen problemen opleveren. Als je niet eerder hebt gezwommen zou je moeten beginnen met lichte stretch oefeningen. Doe het rustig aan en luister naar je lichaam. Het enige wat je liever niet zou moeten doen is direct na het zwemmen in een warm bubbelbad of de sauna gaan zitten. Extreme temperatuurswisselingen kunnen in sommige gevallen de ontwikkelingen van de foetus vertragen.

Zwemmen om te revalideren

Zwemmen is een goede manier, voor bijvoorbeeld atleten, om te snel te revalideren. fysiotherapeuten zullen het hun patiënten dan ook vaak aanraden. Een voorbeeld is de hardloopster Mary Slaney. Zij had een blessure aan haar achillespees opgelopen. Drie weken lang trainde zij enkel in het water. Toen ze na deze drie weken weer op land ging trainen zette ze al na een week het wereldrecord op de 1000 meter.

Aqua fitness en Aquarobics

Beide uitstekende manieren voor aerobe training, maar dan zonder de zware belasting op het lichaam. Er worden veel bewegingen overgenomen van normale aerobics. Atleten die blessures hebben opgelopen of die geen belastende oefeningen kunnen doen gebruiken aqua fitness om gezond te blijven of om hun cardiovasculaire fitheid te behouden. Het zijn ook uitstekende vormen van training voor zwangere vrouwen of ouderen die anders helemaal niet zouden kunnen trainen.

Mogelijke nadelen van zwemmen

Ook al is zwemmen een goede training, je zou het als het mogelijk is niet zonder extra training op het droge moeten doen. Dat komt omdat je je benen niet heel veel gebruikt. En omdat de beenspieren de grootste spiergroep vormen kan zwemmen wel het hele lichaam trainen, maar de benen niet genoeg. En omdat zwemmen geen belasting op de gewrichten en botten uitvoert is het ook niet zo goed voor het behouden van de stevigheid van de botten. Dus als je last hebt van osteoporose kun je beter niet gaan zwemmen om je lichaam te trainen. Dus het is van belang dat je naast het zwemmen ook regelmatig gaat wandelen, joggen of fietsen.
Helaas is ook ontdekt dat ondanks dat zwemmen goed is voor de algehele fitheid, het niet het meest effectieve manier is om te afslanken. De redenen hiervoor zijn nog niet helemaal bekend. Enkele theorieën zijn:

  • Omdat het water het lichaam behoorlijk afkoelt wordt gedacht dat zwemmers een onderhuids vetlaagje opbouwen ter isolatie tegen de koude temperaturen.
  • Sommige onderzoekers geloven dat als mensen voor langere tijd omringt zijn met water, ze sneller en meer honger krijgen en dus meer gaan eten als ze uit het water komen.
  • Een andere theorie is dat succesvolle zwemmers een genetisch bepaald hoger vetpercentage hebben. Hierdoor zouden ze beter drijven en sneller door het water kunnen bewegen door een verlaagde weerstand.
  • Snel zwemmen vereist veel energie, en dan gaat het lichaam glycogeen verbranden in plaats van vet. Langdurige en niet al te zware inspanning is beter om vet te verbranden.
  • Verder denkt men dat de stofwisseling sneller gaat werken bij hogere lichaamstemperaturen. En omdat tijdens het zwemmen het lichaam gekoeld wordt zou de stofwisseling wel eens kunnen vertragen waardoor vet en energie minder snel verbrandt worden.

Leave a Comment